מה ההבדל בין חתימה דיגיטלית לחתימה אלקטרונית

מאז שנת 2001, בה נכנס לתוקף חוק חתימה אלקטרונית בישראל, השימוש בחתימה אלקטרונית נעשה שכיח והפך ממותרות של חברות גדולות, לצורך בסיסי בעבודה ונגיש לכלל הציבור. כבר עשור שהחברה נסמכת יותר ויותר על תהליכים דיגיטליים, ממוחשבים ואוטומטיים  וכחלק מהמהפכה הדיגיטלית גדל הצורך של חברות וארגונים להחליף תהליכים מבוססי נייר לתהליכים דיגיטליים ויעילים יותר, כשחתימה דיגיטלית מובילה את הדרך לתהליכי עבודה יעילים וחסכוניים (וגם ידידותיים לסביבה). המונחים "חתימה אלקטרונית" ו"חתימה דיגיטלית" נשמעים לסירוגין ולעיתים המשתמשים בהם אינם מבינים את ההבדל, למרות שלמעשה מדובר בשני דברים שונים.

מהי חתימה דיגיטלית?

חתימה מרחוק דיגיטלית היא דרך להציג חתימה של אדם על מסמך ממוחשב ומראה על כוונת החותם לחתום על המסמך. חתימה דיגיטלית יכולה להיחתם ע"י הקלדת שם החותם על המסמך, היא אפילו יכולה להיות סימון של צ'קבוקס, כמו כן ניתן ללכוד חתימה בכתב יד, בצורה דיגיטלית, ולהוסיפה למסמך. דוגמה מוכרת ביותר לחתימה דיגיטלית, היא חתימה על מכשיר דיגיטלי עם קבלת משלוח ע"י שליח.

מהי חתימה אלקטרונית?

חתימה אלקטרונית היא הרבה מעבר לחתימה דיגיטלית. חתימות אלקטרוניות מקושרות באופן מהותי לתוכן של המסמך הדיגיטלי באמצעות הצפנה. שימוש בחתימה אלקטרונית מטביע "טביעת אצבע ייחודית" של החותם על המסמך.

ארגונים החותמים בחתימה אלקטרונית נדרשים להנפיק תעודה אלקטרונית (תעודות מנפיקים אצל "גורם מאשר"). במידה ומדובר במספר חותמים יש להנפיק תעודה אלקטרונית לכל חותם. תעודות אלקטרוניות הינן כמו תעודות זהות, הן אישיות וייחודיות לכל חותם, עליהן מוטבעות מפתחות הצפנה.

החתימה האלקטרונית מצפינה את כל תוכן המסמך, כולל תמונות. החותם בעל התעודה האישית נועל את המסמך בחתימה עליו – כך יש קשר ישיר בין זהות החותם לתוכן המסמך. מכיוון שהחתימה האלקטרונית מוטבעת בתוכן, כל ניסיון לשנות את המסמך מבטל את החתימה ומצביע על חבלה במסמך. כל ניסיון להתכחש לחתימה האלקטרונית המאושרת – יידחה בוודאות על ידי בית משפט.

עם חתימה אלקטרונית קל להוכיח את זהות החותם, זמן החתימה ושהתעודה הייתה תקפה בשעת החתימה. מסיבות אלו חתימה אלקטרונית היא היחידה שתקפה בחוק.

כלי לבדיקת תקפות החתימה ופרטי החותם

בעקבות השימוש הנפוץ במסמכים חתומים דיגיטלית או חתומים בחתימה אלקטרונית , נוצר צורך אצל אדם המקבל מסמך חתום בצורה דיגיטלית לוודא את תקפות החתימה – לדעת מה פרטי החותם, החברה, האם החתימה שייכת לגורם מאשר, האם תעבור ביקורת?

לשם כך פיתחנו כלי חינמי המאפשר קבלת פרטים על החותם והחתימה תוך מספר שניות!