5 דברים שכל עורך דין חייב לדעת על חתימות דיגיטליות
חוק חתימה אלקטרונית, התשס"א–2001 מבחין בין שלושה סוגי חתימות אלקטרוניות כאשר לכל סוג משקל ורמת אמינות שונה. החל מחתימה דיגיטלית רגילה, דרך חתימה מאובטחת ועד לחתימה מאושרת. להלן 5 דברים שכל עורך דין חייב לדעת על חתימות דיגיטליות והמשקל הראייתי של כל סוג חתימה.
ההבדל בין חתימה דיגיטלית לחתימה פיזית
חתימה פיזית היא סימון בכתב יד, לרוב באופן מסוגנן, באמצעותו אדם מסמן או מאשר מסמך. החתימה משמשת כהוכחה לכאורה לזהות החותם והסכמתו לכתוב במסמך. חתימה דיגיטלית נעשית לא בכתב ידו של החותם אלא בעזרת סימון אלקטרוני כגון תנועת אצבע על מסך מגע, תמונה של חתימה פיזית, באמצעות תוכנת ציור, בעזרת תוכנות חתימה מרחוק וכדומה. חתימה מסוג זה קלה יחסית להכחשה ולזיוף ובעוד שניתן להציגה כראיה משפטית היא אינה נחשבת כהוכחה במידה חזקה לזהות החותם.
ההבדל בין חתימה דיגיטלית לחתימה מאובטחת
חתימה דיגיטלית מאובטחת היא חתימה הנעשית באמצעים אלקטרוניים ומתקיימים בה התנאים הקבועים בחוק שהם:
- החתימה ייחודית לבעל החתימה.
- החתימה מאפשרת זיהוי (לכאורה) של בעל החתימה.
- היא הונפקה בעזרת אמצעי חתימה, כלומר תוכנה או כרטיס חכם הנמצאים בשליטתו הבלעדית של החותם.
- החתימה מאפשרת לזהות שינוי במסמך שנעשה לאחר החתימה.
חתימה זו קבילה בהליכים משפטיים אם כי היא אינה נחשבת לראיה חותכת בדבר זהות החותם.
ההבדל בין חתימה מאובטחת לחתימה מאושרת
שלא כמו חתימה מאובטחת, חתימה מאושרת היא הוכחה שלא ניתן להתכחש אליה בדבר זהות החותם שכן היא מאושרת ע"י צד שלישי. החתימה כוללת את זהותו של החותם ושל הגורם המאשר את זהותו, תאריך ושעת החתימה ואמצעי בקרה אלקטרוניים אחרים המאפשרים לבחון את תקינות החתימה ולוודא כי לא נעשה שינוי במסמך לאחר החיתום. Comsign היא גורם מאשר (CA) מטעם משרד המשפטים וככזה, חתימה דיגיטלית מאובטחת ומאומתת על ידי אמצעי החיתום של החברה נחשבים כראיה משפטית במדרג הגבוה ביותר בדבר זהות החותם.
נטל ההוכחה בנוגע לזהות החותם בחתימה דיגיטלית בחוזים אחידים
במידה רבה, נטל ההוכחה על זהות החותם בחוזים אחידים מוטל על יוצר המסמך. כאשר חברה מסחרית מציעה את שירותיה בכפוף לחוזה אחיד אשר החתימה עליו נעשית באמצעים אלקטרוניים, היא זו שתישא בנטל ההוכחה לכך שהחותם (הלקוח) אכן קשור לחתימה, אלא אם כן מדובר על חתימה מאושרת אשר לא ניתנת להכחשה על ידי החותם. דוגמה טובה לכך היא חוזים הנשלחים לחתימה ללקוח על ידי חברות התקשורת והביטוח. החוזה אחיד ולא בר שינוי, הלקוח חותם דיגיטלית בעזרת אמצעי החתימה הניתן לו על ידי החברה (לרוב חתימה בעזרת אצבע על מסך מגע). במידה והחותם מכחיש את חתימתו, נטל ההוכחה ייפול על החברה שיצרה ושלחה את המסמך לחתימה.
אימות חתימה מרחוק על ידי עורך דין ללא צורך בנוכחות פיזית
החלטה את/39/20 בעניין אימות חתימה מרחוק על ידי עורך דין באמצעות היוועדות חזותית הפכה לקבועה ע"י וועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין באוגוסט 2019. המשמעות היא שכיום ניתן לאמת חתימה ללא נוכחות פיזית של החותם ועורך הדין באותו מקום. כדי לוודא שהחתימה המאומתת מוגנת מזיוף נקבע נוהל אשר יש לעמוד בו וכולל התחברות למערכת ההזדהות הממשלתית (ניתן כמובן בעזרת כרטיס חכם של Comsign) , היוועדות חזותית (וידאו) בה החותם מציג תעודה מזהה בפני עורך הדין והקלטה מתועדת של השיחה. חתימה מאומתת על ידי עורך דין בדרך זו קבילה לכל דבר ועניין כאילו עורך הדין והחותם נפגשו פיזית לצורך האימות.
אולי יעניין אתכם גם: