הצורך בחתימה דיגיטלית (חתימה אלקטרונית)
בעשור האחרון חלה התפתחות עצומה ביכולת העברת מידע באמצעים אלקטרוניים. אחת הבעיות מרכזיות היא זיהוי וודאי של מוסר המידע או שולח הנתונים – לא ניתן לדעת בוודאות מיהו האדם הספציפי שביצע את הפעולה באינטרנט וידועות התופעות של התחזות.
העדר יכולת של זיהוי ודאי מונעת מגופים רבים לספק שירותים באמצעות האינטרנט. בנוסף לכך – גופים אשר מספקים שירותים אלקטרוניים באינטרנט – חשופים לבעיה של התכחשות לקבלת השרות מצד מקבלי השרות. כך ירדה רמת הוודאות ואיתה רמת האמון ביחס לשירותים הניתנים באינטרנט. בשנת 2001 , כדי להקדים ולטפל בבעיות צפויות מסוג זה, חוקקה הכנסת "חוק חתימה אלקטרונית" (ראה: חוקים ותקנות).
החוק מגדיר מהי חתימה מאובטחת וכיצד מזהים שחתימה היא מאובטחת באמצעות תעודה שמנפיק גורם מאשר לאותה חתימה, על מנת שמקבל החתימה לא יצטרך ל"שבור את הראש" וידע מייד עם קבלת אישור (התעודה) כי החתימה הינה מאובטחת.
חתימה אלקטרונית מאובטחת כוללת את המסמך המקורי וכן קובץ מוצפן אשר מצורף להודעה או למסמך המקורי המאפשר זיהוי של שולח ההודעה או המסמך ומבטיח שהתוכן המקורי של ההודעה או המסמך לא שונה לאחר החתימה ובמידה ששונה יקבל קורא המסמך התראה בדבר אי שלמות המסמך לעומת המסמך אשר נחתם במקור. חתימה אלקטרונית מבוססת על תיאוריה מתמטית ועל ידי שימוש באלגוריתם ומפתחות ארוכים מספיק , אינה מאפשרת שינוי במסמך ללא ידיעת קורא המסמך.
איך נזהה קובץ / הודעה חתום אלקטרונית במערכת ההפעלה שלנו?
יש לוודא כי מופיע הסימן שמאשר כי ההודעה חתומה אלקטרונית. על מנת לצפות בפרטי החותם או החותמים בעברית ובאנגלית – צריך ללחוץ על הסימן הנ"ל באמצעות העכבר. החיתום האלקטרוני יכול לאפשר:
- ביטול הצורך בניירת ובחתימות ידניות על ניירת.
- חיתום על חשבוניות ומסמכים המחייבים חיתום ושליחתם חתומים באינטרנט.
- יעילות וחסכון במשאבים כסף וזמן.
- מניעת הסבך הבירוקרטי, צורך לעמוד בתורים לצורך חתימה וכיוצ"ב, המאפיין תהליכי חיתום ידני.
- על ידי חיתום אלקטרוני, ניתן להגיש באמצעות האינטרנט טפסים לביטוח לאומי, דוחות למס הכנסה, תיקים לבתי משפט, מסמכים למכס ומע"מ והעברות בנקאיות – ברמת ודאות מוחלטת באשר לזהות החותם.
- לחיתום אלקטרוני תרומה משמעותית לאיכות הסביבה.
- מניעת מצב בו לקוח מתכחש לחתימתו האלקטרונית.
החיתום האלקטרוני הינו פריצת דרך טכנולוגית אשר תקל על כל אדם כמעט בצורה משמעותית. השאלה היחידה העולה מכל הסיפור היא איך נדע כי התעודה/החתימה הדיגיטלית שהונפקה לנו נוצרה ע"י גורם אמין ומוסמך? פה נותן החוק תשובה ואומר כי תעודה אשר מונפקת ע"י גורם מאשר היא תעודה שניתן לסמוך עליה אמינותה בצורה חותכת.
גורם מאשר
גורם מאשר הינו גוף אשר קיבל את אישור משרד המשפטים (ראה: חוקים ותקנות בנושא חתימה אלקטרונית מאושרת) להנפיק תעודות אלקטרוניות מאושרות לחתימות אלקטרוניות. גורם מאשר – סעיף 1 לחוק חתימה אלקטרונית – "גורם מאשר רשאי להנפיק לאדם מסוים, לפי בקשתו, תעודה אלקטרונית, המאשרת כי אמצעי אימות חתימה מסוים הוא שלו". תעודה אלקטרונית – מסר אלקטרוני שהנפיק גורם מאשר….המאשר כי אמצעי אימות חתימה מסויים הוא של אדם מסויים.
חדשות קומסיין
צרו איתנו קשר
לפרטים ומידע נוסף צרו איתנו קשר ונשמח לתת לכם שירות
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!