החתימה המאושרת
הנה חתימה מאובטחת שאליה ניתן לצרף תעודה אלקטרונית שהונפקה ע”י גורם מאשר- גורם מהימן שנרשם לפי החוק – ומאפשרת לאמת בעזרתה לדעת כי החתימה היא מאובטחת.
החוק מטיל על הגורמים המאשרים דרישות קפדניות על מנת להבטיח את מהימנותם ואת אמינות התעודות המונפקות על ידם. הודות לוודאות הגבוהה שמספקת החתימה המאשרת נקבע בסעיף 2 לחוק כי סוג זה של חתימה אלקטרונית כשר למילוי דרישת חתימה לפי חיקוק פרט לדרישות מסוימות שהוחרגו בתוספת הראשונה לחוק.
Comsign הינה הגורם המאשר המוביל בישראל המנפיק חתימה אלקטרונית מאושרת לאזרחי המדינה ובעלי זכות חתימה במאות אלפי ארגונים ועסקים בישראל.
מדוע נחקק חוק החתימה האלקטרונית?
השימוש הגובר באינטרנט ובאמצעים אחרים של תקשורת אלקטרונית מחייב להתאים את ספר החוקים למציאות החדשה. אחד התנאים המרכזיים להצלחה במשימה זו הנו הסדרת מעמדה ותוקפה של החתימה האלקטרונית. הכנסת נענתה לאתגר ע”י חקיקת חוק חתימה אלקטרונית התשס”א – 2001 (להלן: “החוק”) אשר נכנס לתוקפו ביום 4 אוקטובר 2001. מטרתו העיקרית של החוק הנה להגביר את הוודאות ביחס לתוקפם ומעמדם של מסרים החתומים באופן אלקטרוני.
רבים שואלים אותנו מהי חתימה דיגיטלית ולמה צריך אותה? העמוד הבא יסביר בפירוט מהיא חתימה דיגיטלית (חתימה אלקטרונית) ויפרט את הסיבות שגופי ממשלה, חברות ומותגים הגדולים עושים בה שימוש כמו גם האדם הפרטי.
פתח דבר – מהי חתימה דיגיטלית?
חתימה דיגיטלית היא מן תעודה המכילה חתימה ייחודית לכל אדם / יישות עסקית ומונפקת במשרדי Comsign בתהליך זיהוי אישי.
החתימה הדיגיטלית יכולה להגיע בצורה של כרטיס חכם או טוקן נייד וכן יכולה להגיע עם תכנה לחתימה דיגיטלית או להיות מותקנת במכשירים (appliances) כגון שרת החיתום Signer1 ולאפשר חתימה דיגטילית מאושרת ואוטומטית על מסמכים.
שני תפקידים לחתימה הדיגיטלית
- הזדהות חזקה– מכיוון שחתימה דיגיטלית היא אישית וייחודית לכל אדם / יישות עסקית ומכילה מאפיינים של הצפנת ואבטחת מידע, היא משמשת כתעודה המבטיחה את זהות בעליה ולעיתים נקראת גם כרטיס חכם. משרדי ממשלה וגופים עסקיים רבים משתמשים בה למטרות הזדהות חזקה אונליין וגם אופליין (כרטיס חכם לגישה בטוחה למתקני חברה וכדומה).
- חסכון, התייעלות ושמירה על הסביבה – עסקים רבים חותמים על מסמכים שונים כגון: חשבוניות, הסכמים, חוזי עבודה, טפסי כח אדם, NDA, הצעות רכש ועוד אין ספור מסמכים, בחתימה ידנית. פעולה זו לא רק שאינה יעילה, היא גם גוררת אחריה הוצאות רבות של נייר, אדמיניסטרציה, אחסון ועוד.